onsdag, februari 22, 2006

Utflykt och besök

Hann med en alltför kort avstickare till Paris med Emma innan skolan tog fart. Stor stad. Köpte min första petite choux per omgående men det var dessvärre kaffesmak på den. Promenerade långt och länge i solen. Började i Sorbonnekvarteren där vi bodde på ett billigt hotell med balkong. Åt frukost i närheten på ett stereotypiskt kafé bland franska män, alla djupt upptagna med dagens tidning. Tog oss till Jardin du Luxembourg och sen vidare längs Seine, såg Notre Dame på håll, förbi Louvren och fram till Triumfbågen. Stora boulevarder och folk som stod i milslånga köer till någon fotoutställning. Emma hittade Brigitte Bardots självbiografi för 8 euro. Vi fortsatte till Maraiskvarteren och fikade på murrigt kafé med röda sidendraperier. Tittade efter fler böcker, bland annat. Jag hittade massvis med billig litteratur och roliga tidningar. Synd att jag inte kan franska bara. Emma köpte bok om skandalösa filmer medan jag fick kompromissa och köpa en bok med filmaffischer från det ogenerat kolorerade 30-talet på Centre Pompidou.
Fredagskvällens fiskburgare på Quick toppades av jazzrestaurangen i Montmartre på lördagen. Sådär gemytligt och genuint att man nästan skäms för att man kommer och stör. Den äldre herrn spelade klarinett för glatta livet, den yngre lät fingrarna flyga över tvättbrädan (inte bildligt menat). Drack vin och spillde förstås direkt på den vita tröjan.
Åkte norrut till stor loppis på söndagen och såg våra bordsgrannar från jazzrestaurangen i vimlet, dock inte röktanten som gissat Emmas stjärntecken (fel). Hittade tusentals A4-filmaffischer för typ en euro styck. Köpte en. Letade sedan desperat och utsvulten efter bra filmer på söndagen och hittade mängder. Men dessvärre problem med språket igen. Och kändes pinsamt att åka hela vägen till Paris för att köpa Bergmanfilmer. Därför blev det till slut en mindre känd sak av Otto Preminger för 10 euro. Snygg framsida.
Efter ett par tafatta snabbmatsförsök gav vi till slut upp och blev skinnade på 4 euro per 25 cl Coca Cola tvärs över gatan till Cinémathèque Français. Inte vidare god omelett var det heller. Men Cinemateket var trevligt trots att de inte sålde några billiga filmer (som i Berlin). Var däremot på rolig utställning (dock inte lika stor som den i Berlin), huvudsakligen om filmens barndom, självklart med fokus på Méliès. Snygga kostymer från Ivan den Förskräcklige också. Synd att tiden inte räckte till. Köpte en 33 cl Coca Cola för 80 cent i läskautomaten på vägen ut.
Läste Idioten intensivt på flyget och under transfern, tur och retur. Hann ändå bara med en fjärdedel.

Missade tråkigt nog Petters födelsedagskalas men som tur var dök åtminstone två örebroare upp i Stockholm helgen därpå för Atmospherekonsert. Tomas kom redan på onsdagen och sedan anslöt Patrik på torsdagen och Jonas kom samtidigt hem från fjälläventyr. Åt pizza och drack öl. Lyssnade på hiphop. Det kändes som för fem år sen. Kom till Debaser för sent och missade Brother Ali och fick inte hänga in våra jackor. Än sen. Slug var bra.
Åt fiskburgare i Big Mac-bröd och chokladmunk på fredagen med Tomas, Patrik och Soydan. Sen gick vi hem till Erik och lyssnade på techno.