måndag, oktober 16, 2006

Demirbag-Sten dissar Bildt och riksdagsdebatt

I. Äntligen. Jag har inte heller förstått varför Carl Bildts tillträde på utrikesministerposten har skildrats som någon second coming of Christ. Räcker det med att ha jobbat lite utomlands?

II. Anders Borg var lite försiktig i sitt första
anförande i riksdagen och försökte väl framstå som ansvarstagande statsmannalik. Han slog också tydligt vakt om de nya moderaternas retorik. Och de gamla socialdemokraternas politik, hörde jag nästan honom säga i ett replikskifte med Pär Nuder där Anders anklagade honom för att ha svikit den socialdemokratiska arvet.
Men Pär Nuder, wow, vilken slugger! Kanske har Pär eggats av att Anders häromdagen gjorde sig lustig över hans bristfälliga ekonomikunskaper och nu ser sin chans att ge igen genom att rikta in sig på Anders oerfarenhet som politiker. Och visst, Anders bollade kanske mycket ekonomijargong och sifferexercis för att vara publiktillvänd. Pärs hypotetiska exempel, från en verklighet som han uppmanade Anders att åka runt och ta del av, med sjuksköterskan som löper risk att gå från 20000 kr till drygt hälften med regeringens politik, träffade hårdast. Det kan bli intressant framöver.
De andra borgerliga representanterna orkar jag inte ens kommentera. Några obligatoriska ordvitsar om det dukade bordet, någon som refererade till bröderna Grimm och, om jag inte hörde fel, Münchhausen. Ja, ja. Annars nämnde sig vänsterpartiets riksdagsnykomling Ulla Andersson i samma sammanhang som
arbetare fastän hon är gammal förskollärare och numera relativt välbetald politiker. Gills det? Vänsterns kritik gick annars ut på att regeringen "hoppas att jobben ska komma av sig själva" (det vill säga inte genom massanställning i offentlig sektor) medan det verkar som om hennes eget parti mest hoppas att skatteintäkterna ska komma av sig själva (och på så sätt kunna finansiera massanställning i offentlig sektor).
Miljöpartiets Mikaela Valtersson hade mer svar på tal och påpekade bland annat träffande att regering pratar mer om bidragsfusk än skattefusk. Just det, sopa rent framför egen dörr först, högern. Eller anlita någon svart för att göra det, eller hur det nu var.