tisdag, april 10, 2007

Konsten att se åt ett annat håll

Devin the Dude har släppt en ny skiva, Waitin to Inhale. Hans släpiga röst har de senaste åren vunnit gehör hos lyssnare som ser honom som en rappens Ior eller Droopy. En charmig typ. HiphopDX menar att "rappers just don't get more likeable than The Dude". Pitchfork karaktäriserar honom som en ”funny everloser”. En tillbakalutad Richard Pryor för 2000-talet.
Waitin' to Inhale hyllas som en platta om relationer från ett ”male perspective” av Down-South och i "She want that money" rappar Devin om att ha sex med horor gratis, vilken manlig penis han har, hur löjlig horan är som tror att han älskar henne och gråter men ändå fortsätter att bresa på benen för att göra honom till viljes
. I "Hope I Don't Get Sick A Dis" är det hora/madonna som vanligt när han och polarna är ute och frågar brudar om de vill knulla, för "if they're sleazy than it's easy, of course / but if they're lady like we gotta control our voice". I "Cutcha up" rappar Devin om hur han går igång på minderåriga tjejer. "Just because" är en travesti på en kärleksförklaring á la LL Cool J och handlar om hur han misshandlar sitt ex till döds. Och så vidare. Relationsproblem ur ett manligt perspektiv, som sagt.
Hur kan man då bortse från ovanstående exempel på Devins kvinnosyn om man gillar The Dude? Pitchforks recensent Tom Breihan har en idé: "I'd prefer to think that his songs are more about misogyny than reflections of it." Eller så kan man hänvisa till andra låtar där Devin är snällare mot kvinnor. Eller så kan man vifta ifrån sig alltsammans och säga att texterna bara är på skoj. Eller så kan man se det som att Devin själv i slutändan är den största losern i låtarna. Digfi ser The Dudes misogyna texter som "å andra sidan det enda problemet med en annars egen, underhållande och sympatisk skiva". Anmärkningar i marginalen, alltså.
Två bra låtar på Waitin' to Inhale: "What a job" och "She useta be".