måndag, mars 26, 2007

Mannen från Mallorca (1984)

Nej, ingen påkostad utgåva som Mannen på taket, en film den kanske hamnat lite orättvist i skymundan av. Bo Widerbergs ”andra polisfilm” prånglas istället ut för 99 kr i SF:s lågbudgetsatsning med svenska klassiker. Klassiker som 1939 och Repmånad. Det är inte utan att man blir lite förstämd. Det är ju precis samma filmer som man i princip får gratis med kvällstidningens tv-bilaga.
Mannen från Mallorca saknar helikopterkrasch på Odenplan men bjuder på rån mot postkontor på Dalagatan och har verkligt politiskt sprängstoff i bakgrunden, via Leif GW Perssons roman Grisfesten om Geijeraffären.
Det var Dagens Nyheter som först avslöjade affären, men sedan dementerade man alltihop och bad om ursäkt. Olof Palme pratade på Publicistklubben om ”kloakråttan med de gula betarna och den nakna svansen”. Det var reportern
Peter Bratt han syftade på.
Mannen från Mallorca är naturligtvis, utan vidare, en av de bästa svenska polisfilmerna, och inte bara för att Widerberg är överlägsen Harald Hamrell som regissör. Stockholm är liksom fulvackrare i Fujicolor, samtidigt som allt såg lite smutsigare ut 1984. Men inget bonusmaterial och påver förpackning. Nä, jag tror jag avvaktar och köper den för halva priset.