fredag, augusti 24, 2007

FilmNyheterna

Om vi bortser från den där omedelbart förargelseväckande versalen i mitten, ter sig FilmNyheterna.se som en ganska god, filmavtalsenlig idé. En informations- och nyhets- och mötesplats för filmbranschen. Dels en motsvarighet till reklambranschens Resumé, dels en grogund för nätverkande. Fotografer, snickare, scenografer, regissörer och skådespelare samlade på en och samma domän.
Lite oklart hur den redaktionella biten kommer att skötas, i vilken utsträckning det blir journalistik och inte bara pressutskick. De skribentnamn jag lyckats luska ut känns trygga och symtomatiska. Inget ont i det. Inget direkt spännande i det heller. Pia Lundberg som är utlandschef på SFI har ju annars bakgrund som filmjournalist, och har skrivit åt bland annat Variety. Men kommer hon verkligen ägna sin tid åt FilmNyheterna?
Jag misstänker att den del av sajten som inte är annonstorg eller community kommer att påminna om en nätversion av det Svenska Filminstitutet Magazine som jag gapade om här, snarare än den essäjournalistiska och filmkritiska kvalitet, med globala utblickar och gränsöverskridande reportage, som Hynek Pallas vill att SFI ska satsa på. Hoppas jag åtminstone har lite fel.
Fredrik Zillén som är ansvarig för projektet kommer precis som Cissi Elwin närmast från ICA-kuriren där han arbetat framgångsrikt som webbredaktör. Han är visst en jäkel på Google.