onsdag, maj 17, 2006

Ännu mer offentlighet

För drygt tio år sedan introducerade visst Stefan Helgesson begreppet postkolonialism för den breda allmänheten på DN Kultur tillsammans med Stefan Jonsson. (Och då hade det redan florerat i den akademiska världen sedan ytterligare drygt tio år tillbaka, vilket alltså är inkubationstiden för sexstaviga ord.) Det kan man inte tro när man ser hans tecknade bildbyline, där han mest ser ut som en vresig, om än tunnhårig tjugosexåring. Idag skriver han en bra krönika om privat och offentligt i samma tidning.
Bland annat skriver han att dikotomin privat/offentligt är en borgerlig 1800-talsuppfinning. Man kan väl tycka att den i och för sig känns rätt besläktad med äldre idéer, typ Oikos (familjen, släkten) och Polis (de gemensamma angelägenheterna) i Platons stat.
Men Oikos var inte, skriver Lars Mikael Raattamaa i Politiskt våld, någon hemlig sfär som undandrogs de allmänna blickarna. Snarare var det en naturnödvändighet att Oikos och Polis låg i strid, Polemos (alla dessa härliga ord!), med varandra.
Kanske var det något sådant Helgesson var ute efter i sin krönika.