fredag, maj 12, 2006

Överhöra

I dagens Wall Street Journal står det att läsa att antalet internationella telefonsamtal i USA ökat från 200 miljoner år 1980 till 7,4 biljarder år 2003. Naturligtvis leder informationsöverflödet till problem för underrättelsetjänst och annan intelligentia med övervakning på dagordningen. Hur man ska lösa problemet utan att det, ja, blir tjall på linjen? Jo, genom fiberoptik, sofistikerad mjukvara och något som heter multiplexer.
Finns inte plats för suspekta skåpbilar längre? Hör den gamla hederliga dolda mikrofonen i bordslampan till en svunnen tid? Måste verkligen allt fast förflyktigas, till och med spionverksamheten? Alla stackars rullband som John Travolta utforskar i Blow Out och Gene Hackman pular med i Avlyssningen... slänger man dem?
Å andra sidan: Databasen Hawkeye innehåller typ alla de senaste fem årens telefonsamtal från AT&T. Tänk vad många snaskigheter man måste kunna snappa upp där. Tänk att också en oförrättad datatekniker äntligen ska få kunna utbrista: Vi ses i nästa film!
Eller dataspel, rättegång, eller vad det nu blir.

Uppdaterat tisdag, maj 16, 2006:
Tydligen tycks stjärnornas egen privatdeckare, tillika gangsterromantikern Anthony Pellicano, ha använt sig av tjuvlyssning av Hollywood-nostalgiska skäl. För vilket han nu avtjänat ett straff i finkan. En annan privatdeckare i artikeln bekräftar att ingen privatdeckare längre buggar sina "misstänkta". Fan! Som tur var har Hollywood-praxis ännu inte ändrats på den punkten. Och jag kan inte tänka mig att svenska, avslöjande journalister (God love 'em!) ger upp den dolda mikrofonen/kameran i första taget.