söndag, april 30, 2006

Good Night, and Good Luck (2005)

Min recension från Innerstadspress Nr. 12
Under 40- och 50-talet var kommunistskräcken särskilt stor i USA. Till exempel undersöktes Hollywood noggrant och bland andra Ronald Reagan ojade sig över ”vänsterpropaganda” i filmmanus. Jakten på kommunister personifierades av senator McCarthy som uppmanade amerikaner att ange grannar och andra som kunde tänkas pyssla med samhällsomstörtande verksamhet på fritiden. Den som kritiserade McCarthys metoder avfärdades som kommunistsympatisör.
På CBS News står man vid ett vägskäl. Ska man våga ge avkall på den eftersträvade neutraliteten och ta ställning mot McCarthys demagogi? Även om det innebär att man kan komma att anklagas för landsförräderi och granskas av myndigheterna?
George Clooney andra film som regissör handlar om en tid då salongerna, ja, till och med tv-sändningarna, fortfarande var rökiga och ibland störs ”Good Night, and Good Luck” av alltför mycket oförtäckt nostalgi. I trogen Hollywoodanda närmar han sig också ett ämne som var kontroversiellt för över femtio år sedan istället för att skärskåda dagens politiska liv. Men det är tydligt att Clooney vill dra paralleller till medias ansvar idag och hur rädslan för terrorister skapar paranoia i USA efter elfte september. I ett av filmens många brandtal påpekas att kampen för frihet utomlands inte får inskränka friheten på hemmaplan.

Men trots överhängande risk för självrättfärdig retorik är det hela tiden välskrivet och välspelat. Och för oss som har en förkärlek för jäktade nyhetsredaktioner och omutliga män i oklanderliga kostymer är ”Good Night, and Good Luck” omistlig.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag letade efter något helt annat och råkade hamna på din blogg. Du har ingen koll och borde skämmas att du ens rör tangenterna. Återvänd till din barndom och och stanna där! Fortsätt läs Kalle Anka, det är nog vad vad du klarar av, om du nu inte ser "mönster" där också...

4:08 fm  

Skicka en kommentar

<< Home