onsdag, september 13, 2006

Babel

Babel är sedvanlig svensk kulturtelevision med snygg vinjett, stilsäker musiksättning och ursympatisk programledare, här Daniel Sjölin.
Gårdagens säsongspremiär hade fått ordentlig skjuts i marknadsföringen av det sköna mediebråket mellan författaren Alexander Ahndoril och Ingmar Bergman. Stort medieuppbåd för ett ganska litet vattenglas, förstås. Men lite kul är det att Bergman fortfarande kan ha sitt roliga med medierna och skapa svarta tidningsrubriker bara genom att muttra
”svineri” i en intervju.
Ahndoril, vars namn demonregissören tycker påminner om en syfilismedicin, har ju skrivit en bok om en regissör som heter Ingmar Bergman som heter Regissören. Enligt Ahndoril har Bergman ringt och sagt att han blivit djupt tagen av boken. Men i intervjun i Babel säger Bergman istället att han bara läst korta stycken, som han dessutom tyckte var tråkiga och förolämpande. Nåväl.
Antydan till fördjupning däremot i intervjun med Salman Rushdie, för evigt yttrandefrihetens banerförare. Han sade sig inte se med blida ögon på religionens ökade inflytande i världen. Inte så konstigt med tanke på hans åtta år gamla
fatwa. Att ge vika för hot innebär inte att hoten försvinner, påpekade han riktigt. Han kritiserade också vänsterns generella undfallenhet och tendens att låta sig förföras av vem som helst som säger sig tala för folket. En längre version av intervjun finns här.
Medan Rushdies hatiska kritiker först och främst betraktar litteratur som potentiell hädelse, har den som bekant (
I II) varit omhuldad i Sverige på sistone. Med Kanon & Kalkon, ett lån från TV4-sporten, ironiserade Babel lite i förbifarten över debatten om litteraturkanon. Fri televison kanske inte riktigt känner sig nödgad att slå på stora trumman för fri litteratur.
Sen saknar jag studiosamtalen från förra säsongen. Som när Aase Berg försökte käfta till det lite med Göran Greider. Men de kanske dyker upp vad det lider.


Uppdaterat onsdag, september 20, 2006:
Och studiosamtalen är ju det som är själva idén med nya Filmkrönikan. Här skriver Tennisspionen om säsongspremiären med Helena von Zweigbergk.