lördag, september 09, 2006

Valdebatt i P1 om kulturpolitiken

Mycket snicksnack blev det. Peter Eriksson (mp) var mest nykter och efter ett av Cecilia Wikströms många högtidliga och patosfyllda anföranden om konstnärernas hjältedåd och frihetskamp, konstaterade han att kulturpolitik ofta reduceras till pratpolitik. Han sa också "stålar" uppskattningsvis fem gånger.
Cecilia Wikström (fp) var också debattens tvivelaktiga behållning och hon fortsätter efter kanonförslaget sin kulturpolitiska claim to fame. Efter Johan Jakobssons avhopp kanske hon rentav siktar in sig på ministerposten. Roligast var det när hon blev närmast bestört över att Lars Nittve tiggde pengar för att kunna minska mansdominansen i Moderna museets samlingar. Politiker ska inte lägga sig i, hette det. "Konsten måste vara fri!" För några minuter tidigare hade hon ju åter talat sig varm för ett svenskt, av staten sanktionerat litteraturkanon. Inkonsekvensen är förbluffande.
Hon fick också stöd av en Solveig Ternström (c) som var märkbart yr i den nya politikermössan: "Har vi ingen kanon, ja, då blir det fritt fram!" Det menade hon som något dåligt.
Tasso Stafilidis (v) påpekade att det ju finns en drös förlag som redan sammanställer klassikerlistor och att dessa tillsammans med fria, till skillnad från statligt utsedda, tänkare hela tiden omskapar kanon. Typiskt att just vänsterpartiet undrar varför ska staten lägga sig i. Överhuvudtaget kändes det som en rätt liberalt sinnad vänster mot en rätt konservativt lagd höger.
Filmpolitik diskuterade man inte alls. Inte heller "ungkultur" eller "mångkultur". Däremot teatrar, och då talade Kristina Lugn, som kommenterade debatten, gärna i egen sak. Men märkligast var ändå hennes personliga vendetta med moderaterna. Den tog lite för stort utrymme i anspråk för att kännas helt balanserad.
Sen förstår jag inte en sak: Är det verkligen en mänsklig rättighet att bli statligt försörjd som bildkonstnär?

2 Comments:

Blogger rasmus said...

Strålande sammanfattning!

Plitade själv ner några rader här.

6:05 em  
Blogger Jacob said...

Detsamma.

Jag hade ju inte, som du, med något om moderatens mantra om "bildning" i skolan. I praktiken verkade det som om detta krav på bildning skulle innebära noll hänsyn till de eventuella pedagogiska nackdelarna med att välkomna semi-analfabetiska barn till litteraturens värld med hjälp av Hedenius.

9:42 fm  

Skicka en kommentar

<< Home