måndag, december 04, 2006

Mat för tanke

Lars Mikael Raattamaa brukar vara tankeväckande, på pocket och i Aftonbladet, utan sordin. Han är en arkitekt som dissar den arkitektoniska ikonen Gunnar Asplund och en poet som skriver diktsamlingar som föranleder tjafs mellan litteraturkritiker på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
I nya Arena skriver han om staden, vilket verkar vara hans favoritämne tillsammans med det antika Grekland och Theodor Adorno. Det är främst västerlandets övermogna och lastgamla storstäder han intresserar sig för när han ifrågasätter centralstadens upphöjdhet. Han vill ha sprawl, förorter, förstäder. (Emma, han gillar visst Corbusiers Unite d´Habitation.)

Stadens murar är murar av smak, menar han vidare: ”Urbanitet är idag bara ett ord för en god rörlig och snabb smak!” Typ: En trend håller i en månad, sedan måste personerna som instigerat den påpeka att eftersläntrarna är för sent ute och att allt nu handlar om en ny trend som bara de kan se, till att börja med.
Smaken har blivit DET urbana värdet, skriver Lars Mikael: ”Skillnaden går i dag inte mellan god och dålig och dålig smak utan mellan snabb och långsam smak.” Det påminner om Paul Virilios påstående om att tänkadets reflektion ersatts av tyckandets reflex. Dagens informationsomsättning och förbrukningstakt tillåter väl inget annat, utan genererar omedelbarhet och i värsta fall reflexmässighet.
(I förbifarten lyckas han jämföra Fredrik Böök och Andres Lokko, enligt Lars Mikael ett bevis på att smakdomaren lever än idag. Fredrik Böök, 1900-talets främsta svenska litteraturkritiker enligt Tomas Forser i Kritiken av kritiken, var myndig i sitt yrkesutövande. Andres Lokkos smak, för närvarande hemmahörandes i Bööks gamla Svenska Dagbladet, är lika odiskutabel på ett grundlöst och exkluderande sätt, enligt Lars Mikael.)
Men det verkar inte som om Lars Mikael vill bromsa lika mycket som han vill explodera och konstruera om.
Missa heller inte intervju med Lars Mikael Raattamaa på nätet och Magnus Lintons text om städer på andra håll i världen i samma tidning.

Uppdaterat torsdag, 4 januari, 2006:
I SvD kallar Ola Andersson Raattamas resonemang, med begrepp lånat från Magnus Linton, för metrofobt.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej! Har inte varit inne på ett tag..Mycket med uppsatsen,plus att jag är i Lund (!) en del (emmas mormor är sjuk). Alltid kul att ta del av din produktivitet, kreativitet och elegant kaxiga språk.. Har ringt några gånger, problemet verkar vara att jag är hemma på dagarna och du på kvällarna. Love / Patrik

3:39 em  
Blogger Jacob said...

Hej!Jag är hemma på dagarna och tentapluggar nuförtiden, så ring gärna och avbryt mig!

1:27 em  
Anonymous Anonym said...

Böök och Lokko har jämförts förr. Med all rätt faktiskt.

4:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home