fredag, december 01, 2006

Ute i kylan

En konstnär som inte får ställa ut pratade igår i P1 om en ”konstmaffia” som hindrar honom från att lyckas. Samtidigt går Ernst Billgrens mysthrillerserie AK3 i fyra delar på SVT. Den handlar om en kommitté som styr och ställer i den svenska konstvärlden och enväldigt fattar beslut om vem som ska slå igenom. Något som en kritiker på DN avfärdade som hopplöst daterat eftersom det idag finns massor av sätt att nå ut med sin konst på. Säg det till konstnären.
Konstnären menade att också ”lagomsystemet” var ett besvär. Bilden av Sverige som Landet Lagom stämmer måhända. Men att gemensamt bestämma vad som är rätt och riktigt är nog inte mindre viktigt, om än alltför ofta lika tokigt, i andra länder. Bara det att olika saker är olika viktiga på olika ställen. Anders Ehnmark räknar i Dagbok från skogen upp fjorton finska motsvarigheter till lagom. I USA får det gärna vara normal och i den muslimska världen bör det vara halal.
Men om nu konstnären varken har den styrande eliten eller det styrande folket på sin sida, blir det ju onekligen lätt knivigt. Kanske måste konstnären bara "hitta sin nisch"?

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jo, men samtidigt finns ju institutioner som statens konstråd eller för all del konstnärsklubben, så nog finns det saker som bromsar allt.

10:40 em  
Blogger Jacob said...

Naturligtvis, och jag försökte "belysa" det sympotomatiska i att en konstnär upplever att det finns en konstmaffia medan en konstkritiker på DN menar att det är lätt att få ställa ut nuförtiden.
Å andra sidan vet jag inte om alla bromsklossar är av ondo, eller alla kan väl inte ta sig fram på samma väg?

2:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home