måndag, november 20, 2006

Är det du, Gandalf?

Jag har tidigare uppmärksammat att Göran Greider sett Sagan om Ringen över femton gånger. Vetskapen om hans filmvanor gjorde det lättare att förstå var Greiders syn på politik som en strid mellan gott och ont, hämtar sin näring. Även om jag fortfarande har svårt att se var den frihetliga socialismen kommer in i bilden. Men kanske är det livet i Fylke snarare än krigsfältet som lockar.
Men nu har han börjat omsätta filmens ödesmättade språkbruk i sina Metro-krönikor. Han skriver att USA:s utrikespolitik efter elfte september ”försänkte världen i mörker.” Och rubriken till
dagens krönika, ”Nu när tidvattnet vänder”, är en direktöversättning av Gandalf den Vites installationstal i skogen: "Now, at the turn of tide."
Jag gissar på att Göran drömde oroligt på valnatten. Att han stod i Gandalfs outfit vid en bro i en djup grotta och försökte hindra Fredrik Reinfeldt, i en Balrogs skepnad, listiga högerspöke, från att passera: "You shall not pass!"
Är det en föraning om en mer bombastisk socialdemokrati? Eller bara en chefredaktör i desperat behov av en mer diversifierad dvd-samling? Jag tror båda.