torsdag, mars 15, 2007

Lite tv

I. Vad är Kanal 9? Ett hopkok av TV4 Guld och TV4 Komedi och TV4 Plus. Programtablån bjuder på Falcon Crest och Kära Susan och lite sport. Lagom till läggdags visar man amerikanska serier av varierande kvalitet, precis som sina konkurrenter. Trean har Sex and the City, femman har Seinfeld, sexan Scrubs och nian kontrar med Spin City, som jag visserligen har läst att Hoa-Hoa Dahlgren gillar.
Finns det verkligen plats för fler mischmaschkanaler? Det borde i sådana fall gå att fynda betydligt roligare serier än så här. Men, tja, antar att sporten ändå gör jobbet.
Häromkvällen såg jag i alla fall en dokumentär om andra världskriget. Visst, á la TV4 Fakta, tänker ni. Men En värld i krig hade några fantastiska bilder. Bland annat en på en snövit skog i Finland och en annan på en åsna som lastas av ett fartyg i Norge. Till tonerna av Laurence Oliviers röst. Allt blandades med grafik från 1974 och intervjuer med före detta brittiska förtroendevalda som berättade om hetlevrade tal i underhuset i vilka vredgade män citerade Cromwell i högan sky. Producerat med stöd av The Imperial War Museum. Lite kul kan man ändå ha med en ansträngd budget.

II. Våldtäkter förekommer med jämna mellanrum i amerikanska tv-serier. Konventionen erkänner två varianter. Antingen är våldtäktsmannen en maskerad galning eller så har den ”våldtagna” tjejen hittat på alltihop. Hon kanske är ute efter uppmärksamhet. Hon har psykiska problem. Hon är under inflytande av någon rockstjärna.
Har just sett ett avsnitt av femmans Law & Order. En städare hör misstänkta ljud från en skoltoalett. Två killar springar därifrån. Städaren frågar tjejen som sitter kvar på golvet och gråter om hon blivit våldtagen. Hon svarar ja.
Nu står historien vid ett vägval: Antingen har tjejen blivit våldtagen av två skötsamma skolkamrater eller så har hon bara hittat på alltihop. Amerikansk tv-logik godkänner bara det senare alternativet. Killarna säger mycket riktigt att tjejen var med på det, vilket kanske låter knepigt med tanke på att läkarkontrollen visar på skador i underlivet. Men Law & Order lyckas få ihop det. För tjejen ville bara ha uppmärksamhet. Hon hade inte tagit sin psykofarmaka på ett tag. Hon hade läst en bok av en rockstjärna.
Våldtäktsmålet i det första avsnittet av treans Shark, med obehaglige James Woods i huvudrollen, var annorlunda men snarlikt. Här var den ljugande tjejen själv en rockstjärna, hon var under psykisk press och ville bara ha uppmärksamhet i media.
Under resans gång hinner man naturligtvis alltid understryka att själva idén med att tonårstjejer skulle vilja ha sex är hemsk och förfärande. Omoraliska populärkulturella påfund. Och på den vägen är det. År 2007.
Lustgården är höjden av sexuell emancipation i jämförelse.


III. SVT visade Barry Levinsons femtiotalsskildring Fiket för ett tag sedan och igår visade SVT Barry Levinsons femtiotalsskildring Liberty Heights. Det är en judisk medelklassversion av I skuggan av Bronx som utspelar sig i Baltimore, allt annat lika. Till och med Chazz Palminteri och Joe Mantegna är lika som bär.
Barry Levinson har förresten med fyra filmer i 1001 filmer du måste se innan du dör. Ettore Scola har inte med en enda. Go figure.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Go figure?

Ettore kan få med en film på listan den dan rösterna i filmen matchar skådespelernas munrörelser. Då kräver jag inte ens att rumsambiensen ska överensstämma med vad man ser i bild.

11:47 fm  

Skicka en kommentar

<< Home