tisdag, januari 30, 2007

It's hard out there for a wimp

Makt är förknippat med män, så mycket vet vi. Och ett tydligt exempel på det är att en kvinna i maktposition reflexmässigt kallas för järnlady, liksom för att understryka det befängda i situationen.
Ett annat exempel är gravitas, vilket ungefär är retorik med pondus i. Man måste ha gravitas för att inge förtroende, och ingen har gravitas som män. Det är väl också därför kvinnliga nyhetsankare i USA, och säkert annorstädes, länge betraktats som
alltför lättviktiga. Stephen Colbert gör sig lustig över gravitas och är lustig när han gör det.
Det här gör det nu inte bara krångligt för kvinnor att nå makt utan även för män som, hur ologiskt det än kan verka, ter sig omanliga.
Jag läser i dagens
Wall Street Journal om Vladimir Putins möjliga tronföljare. En av dem, Dmitry Medvedev, till vänster på bilden, beskrivs i artikeln först som ”babyfaced” (omanligt) och sedan konstateras att han bara är 165 cm lång (omanligt) samt att han saknar gravitas (omanligt). Sergei Ivanov, till höger, däremot, väntas vinna poäng på sina ”tough-guy credentials” (manligt). Det är inte lätt.

PS. När jag ändå läser WSJ kan jag informera er som inte vet, om att reglerna som begränsar uppvaktningen av amerikanska lagstiftare, det vill säga lobbying, nu blivit lite tydligare. Alltså: det är okej att bjuda på råa ostron, eftersom de kan förtäras med hjälp av tandpetare, men det är inte okej att bjuda på ostron tillsammans med pasta, eftersom bordsskicket kräver att en sådan anrättning serveras med bestick. DS.